Borove iglice imaju širok spektar ljekovitih svojstva i time zaslužuju posebno mjesto u narodnoj medici. Poseban značaj se daje u prevenciji, jačanju imunog sistema, regulaciji krvnog pritiska, inhalaciji i slično. Bogate su eteričnim uljima, vitaminom A i C samim tim se mogu koristiti za pripremu čaja, sirupa, meda, rastvora za inhalaciju i još mnogo toga. Borove iglice je najbolje sakupiti u rano proljeće početkom marta vodeći računa da na njima nema kiše ili rose. Najčešće se koriste iglice belog bora pa ako niste dobar poznavalac četinara obavezno budite u društvu stručnog lica.

Borove iglice – priprema čaja 

Najjednostavniji način korišćenja borovih iglica jeste konzumacija čaja. Odličan je za čišćenje disajnih puteva, protiv kašlja i blažeg oblika bronhitisa. Pored svih blagodeti čaj sadrži i manju količinu kofeina koji pozitivno utiče na raspoloženje. Za pripremu se mogu koristiti mlade i starije iglice s tim što je čaj od mladih igrlica prijatnijeg ukusa. Starije iglice sadrže veću količinu vitamina C, ali je ukus čaja gorak. Priprema se tako što se dvadesetak iglica opere i doda u vrelu vodu koja nije proključala. Ostavite čaj da odstoji pola sata, procjedite i po želji zasladite. Ne treba se kuvati jer bi se tako uništio vitamin C. Za razmeru je najbolje koristiti meru od tri šolje vode i pola šolje iglica. 

Borove iglice-čaj

Borove iglice – ljekoviti med 

Efikasna biljna formula za borbu protiv bronhitisa i tegoba disajnih organa. Bogat je beta karotenom i vitaminom C. Konzumacija je preporučena usled pada imuniteta i za oporavak organizma nakon težeg zdravstvenog stanja. Nakon berbe iglice je potrebno oprati i ostaviti da se prosuše. Za pripremu meda je potrebno 1kg borovih iglica i 1kg šećera. U odgovarajućoj tegli dodajte stastojke tako da ide red šećera, red iglica s tim da prvi i poslednji red bude šećer. Teglu dobro zatvorite i ostavite 40 dana pored osunčanog prozora kako bi se šećer ravnomerno topio. Nakon tih 40 dana med procijedite uz pomoć gaze. Za dodatnu aromu možete dodati i par kriški limuna. Umesto šećera se može koristiti i prirodni pčelinji med, a priprema je identična s tim što je takav med sklon bržem kvarenju pa se obavezno mora čuvati u frižideru. 

Borove iglice-med

Melem od borovih iglica protiv bronhitisa 

Melem protiv bronhitisa efikasno djeluje u lječenju bolesti disajnih organa. Pored 200g borovih iglica biće Vam potrebno i 300g svježih borovih pupoljaka koje ćete preliti sa tri litara vode i kuvati naredna tri dana po dva sata. Trećeg dana nakon što se ohladi trebate procjediti smjesu i izmeriti je kako biste dodali istu količinu meda. Zatim ulijte u staklene tegle i čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mjestu. Preporučena doza za odrasle je do 3 kašičice dnevno dok djeca u zavisnosti od uzrasta mogu uzimati od jedne trećine do pune kašičice. 

Sirup od borovih iglica 

U borbi protiv bronhitisa može pomoći i sirup za koji je potrebno 100g iglica potopiti sa pola litra vrele vode i ostaviti dva sata na toplom mjestu. Nakon čega se tečnost procjedi i pomješa sa kilogramom meda. Ukoliko sirup pravite za djecu najbolje je koristiti bagremov med, dok je za odrasle preporučen livadski, šumski, lavandin ili lipov med.  


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *