Često nam se dogodi da uz svakodnevne obaveze i sjedilački način života zaboravimo na hodanje. Benefiti ove fizičke aktivnosti su razni, a neke od njih možete pronaći u nastavku ovog članka.

Zašto je hodanje važno

Na prvu pomisao uvođenja treninga u našu rutinu, prvo što nam pada na pamet su teretane. Vjerujemo kako će nas fizički zahtjevni treninzi najbrže dovesti u formu. Međutim, hodanje je također vrlo važna fizička aktivnost koja utječe na naše tijelo. Dnevna preporuka stručnjaka je napraviti minimalno 2000 koraka jer će već ova rutina rezultirati poboljšanjem našeg zdravlja.

Zdravstveni benefiti hodanja

Znate li da hodanje jača vaše mišiće – dok hodate, koristite mišiće cijelog tijela. Posebice je naglasak na nogama, mišićima stražnjicei i mišićima donjeg dijela tijela. Također, svakodnevnim hodanjem održavate zdravlje vaših kostiju, a time se čuva koštana masa koja s godinama slabi. 

Ova fizička aktivnost utječe i na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava, pozitivno djelujući na rad srca. Zapamtite, kroz svaku aktivnost vaše srce pumpa krv kroz organizam, a hodanjem ćete svakako ojačati njegov rad. 

Još neki od benefita hodanja koje možemo izdvojiti su: 

  • utječe na rad probavnog sustava
  • pomaže vam da održite normalnu tjelesnu težinu
  • smanjuje tjelesni umor
  • smanjuje rizik od pojave Alzheimerove bolesti 
  • smanjuje rizik od demencije
  • smanjuje rizik od moždanog udara
  • pozitivno utječe na zdravlje pluća
  • poboljšava san

Hodanjem do boljeg raspoloženja

Osim prednosti za fizičko zdravlje, hodanje ima niz prednosti za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja. Jeste li znali da samo 30 minuta šetnje može poboljšati vaše raspoloženje? Naime, tijekom hodanja vaše tijelo luči endorfin, poznatiji i kao jedan od 4 hormona sreće. Tako ćete kroz šetnju moći razbistriti um, dobiti nalet kreativnosti i možda doći do rješenja nekog problema.

Kroz ovaj proces jačate vaše kognitivne funkcije, poput pažnje, učenja ili pamćenja. To je važno jer je mozak potrebno stalno vježbati kako bi ostao funkcionalan, a samim tim i zdrav. Hodanje je idealna prilika da se opustite nakon napornog dana, poslušate omiljenu glazbu ili audio knjigu. Vi ćete izabrati rutu koja vam najviše odgovara, a ubrzo ta ruta može postati dio vaše nove navike svakodnevnog hodanja. 

Prošetajte prirodom ili pak izaberite šetnju vašim gradom, iznenadit ćete se koliko se toga promijenilo, a da niste ni primijetili. Na taj ćete način fokusirati mozak na ono što se događa ispred vas, a posao i svakodnevne brige mogu pričekati. Za početak možete krenuti sa 2000 koraka, a kasnije možete povećati broj koraka. Današnji mobiteli imaju funkciju praćenja koraka, ili skinite aplikaciju koja će brojati korake za vas. Iznenadit ćete se koliko brzo vam može postati navika da dosegnete vaš dnevni cilj koraka.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *