Med od maslačka sa dodatkom žalfije i svojstvima za jačanje imuniteta. Maslačak je ljekovita biljka poreklom iz zapadne Europe. Mjesto u narodnoj medicini dobija zahvaljujući mnogobrojnim vitaminima, mineralima, kalcijumu, magnezijumu i drugim ljekovitim svojstvima. Za pripremu prirodnog meda upotrebićemo cvjetove maslačka dok s druge strane od žalfije koristimo listove bogate etarskim uljima, fenolnim kiselinama, vitaminom K, belančevinama itd. 

Med od maslačka – ljekovita svojstva i primena

Med od maslačka se od davnina koristi u lječenju upalnih procesa u organizmu, a u kombinaciji sa žalfijom proces ozdravljenja biva daleko brži i učinkovitiji. Pored vitamina A i C u velikoj količini su prisutni kalijum, kalcijum i natrijum. Med pozitivno utiče na krvne sudove, rad bubrega, anemiju i alergije. Antioksidansi u medu od maslačka mogu pomoći u jačanju imuniteta i očuvanju Vašeg zdravlja. Dobra je zamjena pravom pčelinjem medu pa može biti i na veganskoj trpezi. Najbolja opcija jeste konzumacija jedne kašičice svakog jutra, ali se može koristiti i kao dodatak čaju pri čemu je potrebno voditi računa o količini zbog blago gorkog ukusa. 

Proces pripreme  

Sastojci: 

  • 300 cvjetova maslačka 
  • 5 svježih listova žalfije 
  • 3 limuna 
  • 2 kg šećera 
  • 1,75 l vode 

Priprema: 

U posudu ulijte vodu i sačekajte da proključa. Zatim sve sastojke operite, narežite limun i dodajte u proključalu vodu. Posle 30 minuta kuvanja ostavite da se ohladi, procijedite, dodajte šećer i kuvajte još 30 minuta. Tako pripremljenu smjesu ostavite da se prohladi pa je prebacite u prethodno sterilisane tegle. Nakon kuvanja med treba biti malo ređe teksture koja će u procesu hlađenja dobiti gustinu i boj nalik pravom medu. Šećer ne remeti učinkovitost nutrijenata, ali ukoliko želite zamjenu možete koristiti smeđi šećer ili 1 do 2 kg meda u zavisnosti koliko volite slatko. Proces pripreme je identičan bez obzira koji zaslađivač koristite. Takođe umjesto limuna možete koristiti pomorandžu ili kombinaciju oba. Za bolji ukus možete dodati aromu vanilije, cimet, karanfilić ili neke druge aromatične začine. Ovako pripremljen med je najbolje potrošiti u narednih mjesec dana. 


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *