Uradi sam od paleta je sve popularniji vid opremanja kuće. Paleta je drvena podloga izrađena od dasaka određenih normiziranih dimenzija, na koje se tovari roba. Paleta je vrsta pomoćne opreme koja omogućuje formiranje kompaktnog i čvrstog paketa, složenog iz raznih vrsta komadne robe.

Treba istaknuti da paleta i paletizacija nisu istoznačnice. Paleta je transportni uređaj – naprava izrađena od različitih materijala, a osnovna joj je zadaća da omogući oblikovanje optimalne jedinice manipuliranja.
Po svojoj tehnološkoj funkciji konstruktivnim značajkama paleta vjerojatno još nije dosegnula optimum, a njenim će se osobitostima sigurno još baviti i konstruktori i tehnolozi.
“Paletizaciju” bi pak trebalo promatrati kao proces primjene paleta u prijevoz robe. Učinci primjene tog procesa su višestruki. Veoma pojednostavljeno rečeno, su prije svega ekonomski i tehnološki, a pritom zaštitni, sigurnosni i ostali.

U osnovi se drvene palete koriste za prijevoz robe.

Može se podići u trgovinama koje svoju robu primaju na palete.

Nakon što besplatno prikupite paletu, pitanje je što s njom učiniti.

Drvene palete pored svoje osnovne namjene mogu se iskoristiti i za uređenje domaćinstva, a mi smo za Vas pripremili par ideja. Uživajte!

Uradi sam od paleta drveni namještaj

Iz starih paleta možete izraditi zaista divan namještaj, od drvenih stolova, klupica za terasu, kuhinjskih ormarića do posebnih stalaka za cvijeće. Sve što vam je za to potrebno jest malo kreativnosti, snalažljivosti i dobre volje.

Uradi sam idealan ukras za vrt ili terasu

Osim u kuhinjama, stare palete odlično će se uklopiti u vaš vrt. Naime, od nih možete izraditi posebne stalke za cvijeće koji će vašem domu dati dašak kreativnosti. Vaš stalak može se sastojati od nekoliko zasebnih polica, a sve što vam je potrebno jest zemlja za sadnju te vaše omiljeno cvijeće.

Uradi sam od paleta pod u interijeru

Recikliranje je in! Zaboravite skupe podove i plaćanje majstora. Imate li vremena i volje s paletama možete dobiti savršen pod, a što je još važnije – osjećaj da se to sami napravili bit će neprocjenjiv.

Što vam je potrebno?

Za izradu poda od paleta trebat će vam drvene daske od paleta u različitim veličinama (primjerice, pet, osam, deset, dvanaest centimetara širine), ljepilo za parket, lak za drvo ili vosak i razrjeđivač. Naravno, količina materijala ovisi o veličini prostorije u kojoj postavljate pod. Palete možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama za građevinski materijal ili nekom od trgovačkih centara.

palete

Nakon što nabavite palete s njihove gornje strane skinite daske i odaberite one s najmanje oštećenja. Slijedi njihovo postavljanje i tu imate potpunu slobodu. Redoslijed slaganja možete napraviti kako god želite, na primjer, može slagati red dasaka od pet centimetara širine, zatim nekoliko redova od osam centimetara širine, jedan red od deset… Napravite svoju šablonu postavljanja!

Prije nego što krenete s postavljanjem treba dobro očistiti podlogu. Ona može biti betonska, drvena, ali paletama možete čak prekriti i stare ili neugledne keramičke pločice. Važno je samo da podloga nije oštećena.

Za postavljanje paleta najprije treba nanijeti ljepilo, no radi li se o postavljanju na stari drveni pod tada jednostavno možete zakucati daske na stari pod. Nakon postavljanja paleta preko svake daske treba dobro proći s razrjeđivačem. Nanesite ga na krpu i dobro očistite prljavštinu. Slijedi nanošenje voska ili laka za drvo koji će podu dati zaštitu i dodatan sjaj. Vaš pod je gotov!

Uradi sam od paleta pod u eksterijeru

pod od paleta

Želite li da vaše dvorište, vrt ili cvjetnjak odiše originalnošću i mami poglede susjeda predlažemo izradu poda od paleta.

Uradi sam šupu, garažu ili pomoćni objekat

Pretpostavljamo da i među Vama ima onih koji su ove godine planirali da izgrade sebi šupu, ostavu ili garažu. Mi Vam donosimo video u kojem možete pogledati kako da to uradite od paleta.

 


1 Comment

Stolica i stol od paleta - domacin.ba · 08/07/2022 at 7:13 am

[…] treba istovariti ili utovariti. Ali ovo nije jedino područje primjene jakih i stabilnih drvenih paleta. Danas se koriste za stvaranje igrališta za djecu, izgradnju ograda i još mnogo toga. Kako […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *