Najbolji izbor nameštaja za Vas! 

Pre nego što se odlučite za odgovarajuću vrstu nameštaja, važno je da sagledate prostor koji imate na raspolaganju i šta želite odabirom odgovarajućeg nameštaja da postignete. 

Nameštaj je ogledalo doma i bitno je da se uklapa u željeni dizajn, a da bude i funkcionalan. Kupovina nameštaja za kuću može biti težak i dugotrajan proces zbog velike ponude proizvoda na tržištu.Opremanje životnog prostora može biti vrlo stresno! Evo par saveta kako da biranje nameštaja ne postane noćna mora. 

Pre same kupovine obavezno: 

Definišite šta vam je od nameštaja potrebno 

Sastavite konkretan spisak komada potrebnog nameštaja koji biste upotrebili za opremanje životnog prostora. To je dobro za Vaš novčanik!Napravite listu za izbor nameštaja za trpezariju, izbor najboljeg nameštaja za dečiju sobu i tako dalje.Budite precizni. 

Odredite iznos budžeta i držite ga se 

Bilo da je u pitanju plaćanje na rate, karticom ili na drugi način, nije na odmet da definišete način i sistem plaćanja unapred, kao i novac koji ćete izdvojiti za kupovinu. Izbegavajte proizvode na sniženjima jer, najčešće, taj proizvod Vam trenutno ne treba. 

Pre pretrage baze nameštaja bilo uživo, bilo online, definišite dizajn unapred za svaku prostoriju u kući. 

Morate biti sigurni da se svaki komad nameštaja dopunjuje, a odabir centralne teme dizajna može pomoći u odabiru najboljih komada nameštaja.. 

Obratite pažnju na vrstu i kvalitet materijala radi najboljeg izbora nameštaja za opremanje životnog prostora! 

Uvek vodite računa da izaberete nameštaj od visokokvalitetnih materijala. Recimo, materijal napravljen od kože, poliestera ili najlona, duže traje od onog presvučenog vunom ili pamukom. Kupovina dugotrajnijeg nameštaja treba da bude prioritet.

I od načina održavanja zavisi životni vek nameštaja. 

Tako: 

● Vrata na ormarima, fioke i ostali elementi na izvlačenje, moraju biti pažljivo korišćeni. Fioke otvarajte jednu po jednu, a vrata do granice do koje smeju da budu otvorena. Ne držite se za vrata i za fioku da je ne biste oštetili. 

● Nameštaj pomerajte tako što ćete ga podići, a ne vući. Nemojte stavljati preteške predmete na sto, rasporedite ih ravnomerno.Po nameštaju se ne smeju vući a ni udarati grubim predmetima. Na nameštaju ne ostavljajte upaljene sveće, cigarete, lampe i slično. 

Postoji razlika u održavanju nameštaja od kože, mebla, metala, stakla, plastike i drugih materijala. Potrebno je pročitati deklaraciju proizvoda i upoznati se sa uputstvom proizvođača. 

Dobro premerite prostor i tek onda krenite u odabir i izbor namještaja

Ne bi imalo smisla kupiti veliki nameštaj za malu sobu. Dimenzije, osvetljenje, razmak od zida, osnovni dizajn, sve to uzmite u obzir. Pokušajte da se uverite da komadi nameštaja koji ste kupili mogu da se uklope bez “gušenja” prostora. 

Proverite i vrstu materijala od kojih je nameštaj sačinjen i da li se uklapa sa ostalim komadima nameštaja. 

Broj članova domaćinstva definiše broj komada i izbor nameštaja 

Velika porodica zahteva da imamo veliki trpezarijski sto i više stolica. Ako živimo sami, verovatno nam ne treba previše nameštaja za svakodnevno funkcionisanje. Zato, veći broj članova, veća potreba za dodatnim komadima nameštaja. 

Najbolji izbor nameštaja za dnevni boravak 

Za udobnost u dnevnoj sobi se preporučuje kožna ugaona garnitura posebno, a za prostoriju za spavanje francuski ležaj radi komfora i udobnosti. Ugaona garnitura može biti i neutralna i u vedrim bojama, sve u skladu sa Vašim ukusom i planiranim dizajnom.

Ukoliko pratite trendove, želećete da dnevnu sobu uredite po najnovijoj modi. Minimalizam je popularan, pa važi pravilo – manje je više! 

Najbolja ugaona garnitura za Vas 

Ugaona garnitura je lepa i funkcionalna, i dizajnirana je da pruža udobnost pri odmoru i relaksaciji, kao i okupljanju sa najdražima. 

Velika ugaona garnitura u obliku slova L je idealna za otvorenije prostore, jer se lakše razgraničava prostor između dnevne sobe i trpezarije. Možete je postaviti u ugao ili slobodno u prostoru. Dobar je izbor i za malu dnevnu sobu, jer je praktičnija od sofe i fotelje.Kao stvorena je za trenutke svakodnevnog uživanja! 

Sagledajte prostor koji imate u celosti i dodajte slobodno još atraktivnih komada nameštaja u ambijent! 

nameštaj

Kako izabrati trosed 

U svakom prostoru je najveći komad nameštaja, pa je potrebno ostale elemente prilagoditi njemu. Ukoliko često imate goste, dva manja troseda okrenuta jedan ka drugom su pravo rešenje i oplemeniće i ulepšaće Vaš prostor i vaš dom u celini. 

Praktičan je po tome što ga lako možete pomeriti pri promeni rasporeda nameštaja u prostoriji i zbog tih prednosti je jedan od omiljenih izbora za oplemenjivanje prostora. Lako možete sa jednim komadom nameštaja promeniti celokupan enterijer. Samo je bitno da je u pravoj boji. Treba samo obratiti pažnju na psihologiju boja, nove trendove i lični ukus. 

Kako izabrati krevet za jednu osobu 

Ukoliko želite da dnevna soba bude praktičnija i višenamenska, možete odabrati krevet za jednu osobu. Ovaj tip kreveta je praktičan jer je sveden i ne zauzima puno prostora, a idealno je ako imate goste koji će da prespavaju kod vas. Može stajati u ćošku ili u skroz odvojenom delu veće prostorije. 

Skladnom kombinacijom boja i upotrebom pravog nameštaja doprinećete bolje uređenom prostoru. Jedan komad nameštaja u atraktivnoj boji ulepšava ceo ambijent i unosi novu energiju u život u Vašem domu. Imate na raspolaganju širok dijapazon boja i oblika.

Kako izabrati sofe i fotelje na rasklapanje 

Kada je dnevna soba ujedno i spavaća, sofa na rasklapanje štedi prostor. Sofa koja se svakodnevno koristi, uveče postaje udobno mesto za spavanje. Isto tako i fotelja. Preko dana mesto za odmor, preko noći mesto za regeneraciju organizma. 

Najbolji izbor nameštaja za trpezariju i kuhinju 

Nameštaj za sedenje i obedovanje treba da bude što udobniji, ali i prilagođen svečanim trenucima i intimnim večerama u krugu porodice. Postoji velika ponuda na tržištu. Vodite računa o kvalitetu i imajte na umu da cena nije merilo kvaliteta nameštaja! Potrebno je izdvojiti veću sumu novca jer se od kuhinje pre svega očekuje trajnost. 

nameštaj za kuhinju

Najbolji izbor namještaja za trpezariju – stolica i stolova 

Trpezarija je jedan od najbitnijih delova Vašeg doma. 

Odaberite nameštaj koji odgovara domaćinstvu i članovima porodice . Idealne dimenzije su za sto 76 cm a za stolice oko 40 cm. Idealan razmak je 36 cm. Sve ispod toga čini da sedenje bude neudobno a trpezarija ne baš omiljeno mesto. 

Stolice sa naslonima za ruke su skuplje, ali i udobnije. Praktične stolice su hoklice, idealne za malu trpezariju jer se lako mogu skloniti. Stolovi univerzalne namene moraju biti stabilniji od stolova za obedovanje. Preporučuju se stolovi od hrastovine, a i stakleni stolovi mogu biti praktični. 

Određivanje veličine stola za trpezariju 

Postavite sto za jednu osobu sa pomoćnim tanjirom, priborom za jelo i čašom. To je oko 66 – 71cm. Dubina stola zavisi od toga da li se sedi sa obe strane. U tom slučaju iznosi minimum 80cm 

Za okrugli sto prečniko 120 cm može sesti šestoro ljudi.

Najbolji izbor nameštaja za kuhinju 

Za dizajn kuhinjskog nameštaja se koriste dva pravca u dizajnu – klasični i moderni. Ako odaberete moderni stil uređenja kuhinje, za dve godine će biti potrebno promeniti dizajn jer prethodni dizajn jako brzo izlazi iz mode. 

Većina nas ne želi da menja kuhinjske elemente svake 2 – 3 godine. Klasični stil uređenja kuhinje je uvek u modi i deluje skupoceno. .Klasičan dizajn ima veliku paletu boja i oblika, zbog toga je najbolji izbor za Vas. 

Potrebno je da kuhinja bude funkcionalna i prilagođena i manjim prostorima. Sada se može izrađivati po narudžbini i moguće je optimizovati za svaki prostor i zbog toga je preporuka da se opredelite za klasičan dizajn kuhinje. 

Najbolji izbor nameštaja za spavaću sobu 

Kako izabrati ležaj 

Posebno obratite pažnju na kvalitet dušeka i kreveta bez dušeka jer od njiz zavisi Vaš odmor. 

Osim na dizajn, obratite pažnju i na tvrdoću ležaja i dušeka, za udobnije spavanje. 

Box dušek je praktičan i čvrst jer se lako može montirati na ram. 

Glavni deo box dušeka su opruge. Mogu biti 

Boneli – debele žice u obliku peščanog sata.Tvrda, trajna podloga bez mnogo ulaganja. LFK – Cilindrićne opruge sa tanjim navojem – bolje se prilagođava obliku tela 

Džepićaste opruge su manje od LFK opruga. Svaka opruga obmotana je posebnom platnenom vrećicom (džepićem) da bi se smanjilo trošenje opruge i zvukovi koje proizvode. 

Uz podnicu i drvene ili metalne nogare, imate potpun ležaj koji pruža udobnost.

nameštaj za spavaću sobu

Ležaj koji se može podesiti 

Podesivi krevet se sastoji od podnice, rama, dušeka i naddušeka. Idealan za svakodnevnu upotrebu. Dobar za cirkulaciju i za leđa. 

Izbor namještaja – kontinentalni ležaj 

se tipično sastoji od drveta, rama, dušeka i naddušeka, elegantan je i kombinuje sve prednosti penastog dušeka i dušeka sa oprugom. 

Ovo je samo primer ukupne ponude kreveta koje birate u skladu sa tim da li je udoban, kvalitetan i da li odgovara dizajnu koji ste odredili za spavaću sobu. 

Moguće je izabrati za sobu i dnevni boravak i kauč, sofe na rasklapanje, ležajevi sa postoljem za odlaganje, kreveti na sprat, dečiji ležajevi, dnevni ležajevi,, fotelje na rasklapanje…Fotelja na rasklapanje ima karakteristike ležaja za jednu osobu. 

Uz tapecirane krevete obezbedi dodatnu udobnost u spavaćoj sobi dok čitate knjigu. Postoje i modeli koji imaju prostor za odlaganje. Divan kreveti su takođe udobni. 

Svaka vrsta kreveta ima svoje prednosti i mane i potrebno je razmotriti sve razloge za i protiv. Najbolji izbor nameštaja za spavaću sobu je onaj koji ima uravnotežen odnos cena-kvalitet. 

Kako izabrati garderober 

Pri kupovini garderobera, prvo je potrebno razmotriti kolika veličina je potrebna.Treba razmotriti količinu stvari koja bi stala u garderober, i izmeriti prostor u kome će garderober stajati. Garderoberi su glavni komadi nameštaja u spavaćoj sobi, a neophodno je pre svega da budu funkcionalni. Bilo da se odlučite za američki plakar ili klasičan ormar, razmotrite cenu, funkcionalnost, prostor koji zauzimaju i kako se uklapaju sa drugim komadima nameštaja. 

Razmotrite i ugradni plakar koji štedi prostor a prilično je funkcionalan. Može biti maksimalne visine 270 cm. Preporučuje se da maksimalno ima 4 vrata. Može se naručiti i prilagoditi spavaćoj sobi, bilo koje veličine da je. 

Komoda je dobar izbor namještaja

Praktična je kao i garderober i ormar. Uzimanje mere pre kupovine je važno. Komode za spavaću sobu su otprilike 130 cm. Visoka komoda se može poručiti i deluje u prostoru minimalistički, a ima dosta prostora za odlaganje.Ukoliko Vam je to cilj, komoda je pravi izbor. Najčešće se proizvodi od drveta.. 

U dnevnom boravku je poželjno koristiti široku komodu, koja ima dosta prostora za odlaganje knjiga i slično. Nisku komodu možete da postavite tako da služi kao dodatan stočić. Izrađuje se i sa zastakljenim delom. 

Kako izabrati nameštaj za dečiju sobu 

Izbor namještaja za decu – radni stolovi 

Nemojte birati stolove koji nisu prilagođeni uzrastu deteta. Dete treba da ima pravilan položaj tela dok sedi. Srećom, postoje na tržištu i podesivi stolovi i stolice za decu. 

Kada dete sedi stopala treba čitavom površinom da budu na podu. Ako je dete malo i ne dohvata nogama pod možete da postavite klupicu ispod stola. Natkolenice i potkolenice treba da budu pod pravim uglom, a laktovi na radnoj površini dok piše a da pri tom ne povija leđa. 

Preporučljivo je da može da se podešava nagib za leđa. 

Sto treba da bude tako podešen da knjige i sveske budu na visini od 30 cm od visine očiju i to je najbolji izbor nameštaja što se tiče sobe za decu. 

Izbor namještaja za decu – krevet 

Imate jednu sobu a dvoje dece? Krevet na sprat je najbolji izbor nameštaja za Vas! Štedi prostor i praktičan je. Jedino ostaje pitanje ko će da spava gore, a ko dole! 

Izdignuti kreveti za decu je dobar izbor namještaja

Idealno za malu sobu, ležaj se nalazi iznad radnog stola i fioka za odlaganje. Dolazi u raznim dezenima i oblicima i lako se uklapa u svaki prostor. Idealan izbor za uštedu prostora. 

Kreveti za decu koji se mogu produžavati su dobar izbor namještaja

Postoje kreveti u ponudi koji se mogu produžavati kako dete raste. 

Preporučljivo je da nabavite ležaj koji odgovara uzrastu deteta. 

Potrebno je voditi računa o svemu, ceni, kvalitetu, izdržljivosti, estetici i praktičnoj primeni. Zato, pravilno odredite prioritete, napravite strategiju i uživajte u procesu izbora najboljeg nameštaja za Vas u procesu opremanja životnog prostora. Uradi sam od paleta je još jedna od opcija izbora namještaja.

Pripremila: Dragica Milić

Categories: Uncategorized

1 Comment

Bojana Lazić · 15/08/2022 at 10:12 am

Još bih samo dodala da dobro proverite proizvođača pre kupovine – pratite preporuke i ocene.

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *