Uredite vrt oblikovanjem vrta i kombinovanjem boja u vrtu. U nastavku su naši prijedlozi. Stiže nam proljeće, alat u ruke i idemo na svjež vazduh. Mislim da je svima dosadila hladna zima i zatvoreni prostor. Doduše, ova zima i nije bila „prava zima“, ali ipak nismo provodili vrijeme van kuće. Kako su nam dani topliji i priroda se polahko budi, tako smo i mi nekako veseliji i dobijamo volju i želju da provodimo vrijeme radeći u vrtu. Ukoliko već posjedujete vrt oko svoje kuće, iskoristite ove dane i pripremite teren za ovu sezonu. Počnite sa sređivanjem travnjaka. Lijepo održavan travnjak daje pravi akcenat cjelokupnom izgledu vrta. Uzmite grabulje i odstranite sa vašeg travnjaka suho lišće, grančice i druge otpatke. Ako vam se čini da je na nekim mjestima potrebno posijati novu travu, ovo je idealan vremenski period za to.

uredjivanje vrta

Uredite vrt orezivanjem biljaka

Poslije čišćenja travnjaka pređite na orezivanje biljaka. Orezivanje ima tri glavna cilja:

– da reguliše rast biljaka

– da poboljša kvalitet cvjetova i plodova (ukoliko ih biljka ima)

– da se ukloni ono što je oštećeno na biljci.

Većinu biljaka je trebalo orezati jesenas, ali ako niste to uradili onda možete i sada. Orežite i prorijedite žive ograde. Nemojte rezati cvijetne ukrasne grmove, jer neće cvjetati ove sezone. Ruže je, takođe, trebalo orezati jesenas, a sada se vrši dodatno orezivanje ukoliko su se vrhovi smrzli ili smo ostavili grane nešto duže nego što je trebalo.

rezanje žive ograde

Posle orezivanja idemo na okopavanje bašte. Riješite se nepoželjnog korova i osvježite tlo. Očistite kamenjar od trave. Ako su se neke biljke raširile više nego što bi trebalo, prorijedite ih. Neka bašta izgleda skladno, ne dajte da biljka koja je intenzivnija rastom prekrije (uništi) biljku koja se sporije širi.

uklanjanje štetnog rastinja

Želite li da promijenite mjesto nekoj biljci, učinite to sada dok biljke miruju. Kada sve ovo uradite, onda je vaš vrt spreman da primi nove biljke. Napravite plan kako bi željeli da izgleda vaš vrt i krenite u nabavku novih biljnih vrsta. Kako oblikovati vrt i kako kombinovati boje u vrtu, pročitajte u našim blogovima.

nega biljnih vrsta

Kako da uredite vrt izborom vrtne garinture?

Vrtna garintura je omiljeni kutak svih domaćina u toplijim danima. Donosimo vam savjete kako odabrati vrtnu garnituru.

Baštenski nameštaj ili vrtna garnitura treba da se nalazi u prostoru koji ispunjava dva osnovna uslova. To su da nema buke i da domaćini imaju diskreciju i da je sakriven od radoznalih pogleda komšija i prolaznika. Dakle, to mora biti mjesto gdje ćete imati svoj mir i privatnost. Uz to potrebno je voditi računa da je to kutak u kojem će topli dani biti ljepši, stoga je potrebno voditi računa kako odabrati vrtnu garnituru. Najbolje je da nekako taj kutak bude povezan sa kućom iz praktičnih razloga. Ukoliko to nije moguće ostvariti, tj. nemate terasu na sjevernoj strani kuće, onda smjestite garnituru u prazan prostor i napravite prirodni hlad. Posadite drvo koje brzo raste i onda Vam sunce neće smetati.

vrtna garnitura

Hladovinu Vam može obezbijediti izgradnja ljetnjikovca, ali to je malo veći finansijski izdatak. Morate uklopiti želje i mogućnosti.

Za koju god garnituru da se odlučite najvažnije je da je udobna. Prvo na šta obračate pažnju pri kupovini jeste njena veličina. Ako je u pitanju višečlana porodica koja često prima goste ne može da se izabere mala garnitura kao što je ova na slici. Kupite garnituru od najmanje 6 stolica, ili trosjed, dvosjed i fotelja, ili još veća od 8 stolica. Vi ćete sami izabrati koja je najidealnija za Vas.

Vrtna garnitura: savjeti

Garnituru je potrebno uklopiti u okolinu. Ako je kuća i dvorište uređeno u seoskom stilu, tu se najbolje uklapaju drvene klupe. Birajte prirodne materijale kao što su drvo, ratan… U novije vreme sve više se koriste garniture od ratana, zbog njihovog modernog dizajna. Uklapaju se u moderni eksterijer. Ako živite u stanu, nemate vrt, a imate mali balkon, evo i za Vas nekoliko prijedloga. Vama ne odgovaraju masivne garniture zbog nedostatka prostora. Idealni su stolovi i stolice koji se sklapaju, pa taj prostor koji koristite za odmor može imati više namjena.

Ali ima i malih garnitura koju čini jedan mali stolić sa dvije stolice koje će biti rado viđene na svakom balkonu.

Kako da uredite vrt pravim uređenjem dječijeg kutka?

U novije vreme ljudi se polako, ali sigurno vraćaju selu, tj. cijene prednosti manjih sredina. U vrtlogu današnjice, trčanju za novcem, kojeg nikada nema dovoljno svako želi bar jedan dan u nedjelji da provede izdvojen od buke, pored rijeke, na planini, na svježem vazduhu. Dječiji kutak u vrtu je pravo bogatstvo za naše najmlađe.

dječiji kutak

Vi koji imate kuću sa dvorištem ni ne pomišljate koliko je to bogatstvo. Zato, ako ste jedan od sretnika koji ima svoj mali vrt, prilagodite jedan dvorišni kutak onima koji su Vam najbitniji u životu, VAŠOJ DECI. Djeca koja se igraju napolju su zdravija, srećnija i zadovoljnija. Oni imaju više mašte od djece koja sate provode u zatvorenom prostoru, iz tog razloga što priroda nudi slike, mirise i boje koje podražavaju sva čula.

ŠTA JE DJECI POTREBNO DA BI SE ZABAVILI?

Dječiji kutak ćemo smjestiti u ćošak koji je vidljiv sa mjesta za odmor (gde najčešće sedimo mi odrasli). Ogradite jedan dio sa 4 daske, postavite u njega najlon i uspite pijesak. Za tili čas napravili ste pješčanik. Dajte im alat, kantice, lopatice, grabulje i niko neće biti srećniji od njih. Pomislite samo koliko je ta igra na otvorenom važan dio njihovog odrastanja. Cvrkut ptica, miris cvijeća i plodova, zrake sunca ne može da zamjeni  kompjuter ili TV.

Kućica za igru je san svakog djeteta. Ona ne mora biti smještena na drvetu (kao u američkim filmovima). Ako imate nekog kreativnog u porodici onda napravite djetetu drvenu kućicu. U ponudi možete naći razne modele kućica napravljenih od drugih materijala.

Ukoliko Vam je to veliki finansijski izdatak, kupite šatore samo za nju ili samo za njega. Pored njihovog skloništa postavite im garnituru za sjedenje.

Ubacite ljuljaške i tobogan i oni imaju sve što im je potrebno.

ljuljaške

Sve ovo što smo naveli namenjeno je maloj djeci uzrasta do 7 godina. Kada djeca prerastu tu dob, lahko ćemo ukloniti sve to i osmislićemo prostor za djecu koja imaju druga interesovanja. Djeci školskog uzrasta obezbijedite čistu zelenu površinu na kojoj će oni da trčkaraju, igraju odbojku i igraju fudbal.

Naša djeca su izuzetno kreativna , ali moramo sa nećim potstaći tu njihovu kreativnost. Oni su mali istraživači, ali u svojoj sobi nemaju šta da istražuju. Zato je veoma važno da što više vremena provode u prirodi, na otvorenom.

djeca u prirodi

Dok Vi okopavate bašticu, sadite cvijeće ili berete plodove, dijete će to sve posmatrati od malih nogu i postepeno će se uključivati sa Vama u taj rad. Na taj način zavoljeće prirodu, biljke, zelenilo. Odrastaće sa saznanjem da smo mi dio prirode, i da prirodu moramo čuvati.

sadnja cvijeća

Kako da uredite vrt ukrasnim drvećem?

Drveće je ukras u svakom vrtu, kako malom, tako i u velikom. Izuzetno je važno pronaći drvo koje odgovara obliku i poziciji Vašeg vrta. Drvo je dugovječna listopadna biljka koja može da živi od nekoliko decenija do nekoliko vijekova.

ukrasno drveće

SADNJA DRVEĆA U VRTU

Odlučite se za mjesto gdje će drvo biti posađeno i nemojte ga više presađivati. Naravno, može se vršiti presađivanje, ali onda drvo miruje, ili jedno vreme boluje dok se ne prilagodi na novo mjesto. Zato dobro razmislite gdje bi mu bila idealna pozicija. Važno je da to mjesto ima dovoljno svjetlosti i da je zemljište dobro propusno (da dobro odvodi vodu). Rijetko koje drvo može da se sadi u sjenci drugih biljaka.

sadnja drveća

Tlo, gdje želite zasaditi drvo pripremite unaprijed. Dubina tla bi trebalo da bude od 40-80 cm, u zavisnosti od vrste koju sadimo. U rasadnicima u ponudi imate drveće u saksijama (kontejnerske sadnice) i drveće sa golim korjenom. Drveće sa golim korjenom možete saditi samo u vrijeme kada vegetacija miruje (od novembra do marta mjeseca), dok drveće u saksijama možete saditi tokom cijele godine. Ako je sadnica mlada, tj. stablo je tanko, onda ga privežite uz neki stup da ga vjetar ne bi oštetio ili slomio. To uradite veoma pažljivo, nemojte previše zatezati kanap. Takođe, ako živite u blizini šume, ili u okruženju gdje je mnogo životinja, zaštitite drvo sa žičanom mrežom, tako da životinje ne mogu prilaziti stablu, da ga ne bi oštetile.

Dvije do tri godine nakon sadnje drvo bi trebalo redovno i pažljivo zalivati, posebno u sušnom periodu.

uredjen vrt

VRSTE DRVEĆA – Kako odabrati idealnu vrstu za Vaš vrt?

Kada birate koje ćete drvo posaditi vodite računa da izabranu vrstu prilagodite klimatskim uslovima. Ne sadite vrstu koja će „možda“ da prezimi ako, na primjer, temperatura ne ide ispod  -15 stepeni. Zna se da će u našim uslovima, u uslovima kontinentalne klime, bar jedna od pet zima imati niže temperature, i onda sa sadnjom osjetljivih biljaka niste ništa postigli. Odlučite se da li Vam je potrebno drvo koje će praviti hladovinu ili drvo koje će biti zanimljiv detalj u vrtu. Mi ćemo Vam predložiti neke vrste, koje su po nama najinteresantnije za sadnju.

DRVEĆE ZA HLAD

Kada dođu topli ljetnji dani onda čeznemo za „debelom“ hladovinom. Nju u prirodi može napraviti jedino lijepa i velika krošnja nekog drveta.

– Žalosni brijest

Drvo koje ima povijene grane i kada ga režemo od dole, on dobija izgled kišobrana. Dostiže visinu do 4 m, a i širina krošnje mu je približno tolika. Ovo je idealno drvo ispod kojeg možete postaviti baštensku garnituru i uživati u toku ljeta.

žalosni brijest

– Crvenolisna šljiva

Dekorativna je zbog svoje crvene boje listova i cvijeta koji se pojavljuje već u martu mjesecu. Visina dostiže i do 7-8 m, a širina krošnje je 5 m. Izuzetno je otporna na mraz i na niske temperature.

crvenolisna šljiva

– Tulipanovac

 Visina drveta je i do 10 m, a širina 5 m. Listovi su krupni i sjajni. Najljepši ukras ovog drveta je njegov cvijet žute boje koji podsjeća na lalu, otuda i naziv „lalino drvo“.

tulipanovac

– Crvenolisna trešnja

Dekorativna zbog svoje crvene boje lista tokom cijele godine. Krajem aprila mjeseca cvjeta roze cvjetovima . Visina je do 4 m, a širina krošnje ide i do 5 m.

– Judino drvo (Cercis siliquastrum)

Drvo sa zanimljivim listovima srcolikog oblika. Cvjeta ljubičastim cvjetovima u rano proljeće, pa je  u to vreme izuzetno dekorativno. Cvijet izbija čak i iz debla, tako da je biljka potpuno prekrivena ovom divnom bojom. Može se formirati i kao žbun.

judino drvo

NISKE VRSTE UKRASNOG DRVEĆA

Ako imate maleno dvorište nemojte misliti da morate biti uskraćeni za drveće u njemu. Postoje i niske, ili patuljaste vrste drveća koje će svojim lišćem, oblikom ili cvijetom Vaš vrt učiniti zanimljivijim, Vašem dvorištu dati privatnost, a neće smetati drugim biljnim vrstama. Ono će biti samo mali detalj, ali detalj koji neće nikome da promakne.

patuljaste vrste drveća

– Crveni javor (Acer palmatum)

Izuzetno cijenjen kod vrtlara zbog svog egzotičnog lišća. Možete ga uzgajati u vrtu, ali i u dovoljno velikoj saksiji. Prilikom sadnje obratite pažnju na mjesto gdje ga sadite. Mlade biljke ne podnose  jako sunce, pa je najbolje da ga smestite u polusjenku. Redovno ga zalivajte, a dok je biljka mlada zaštitite je od mraza. Ako primjetite da lišće dobija pjege, ili se suši i gubi svoj sjaj, znajte da je to od posljedica jakog sunca.

crveni javor

– Caragana „Walker“

Drvo koje ima povijene grane i cvjeta žutim cvjetovima krajem proljeća. List je specifičan, i podsjeća na iglice.

caragana

– Žalosna vrba (Salix carpea pendula)

Kalemljena vrbica, drvo žalosne forme. U rano proleće na povijenim granama pojavljuju se takozvane „mace“ koje predstavljaju prvi znak buđenja prirode i početak proljeća.

žalosna vrba

DRVEĆE  KUGLASTE FORME

Ukrasno kuglasto ili loptasto drveće može se lijepo uklopiti u svakom vrtu ili parku kao pojedinačno drvo ili drvored. Zajednički naziv KUGLASTO odnosi se na karakteristični okrugli oblik krošnje i ispravnog debla. Neke vrste i cvjetaju, pa je taj cvijet i dodatni ukras tokom godine.

– Loptasti javor (Acer platanoides „Globosum“)

Drvo pravilnog loptastog oblika. Raste do 5 m. Veoma atraktivna vrsta za drvored ispred kuće. Nije potrebno orezivanje.

lopatasti javor

– Okrugli jasen (Fraxinus Globosa)

Drvo koje dobro podnosi naše klimatske uslove i voli sunčane pozicije. Pogodan je za manje vrtove kao detalj na travnjaku, za reprezentativne ulaze i slično.

okrugli jasen

– Okrugli bagrem (Robinia „Umbraculifera“)

Izuzetno lijep detalj u svakom vrtu. Raste do 4 m. Prvih nekoliko godina u jesen ga orezujemo da mjesto kalema ojača.

okrugli bagrem

– Robinia hispida

Bagrem koji cvjeta roze cvjetovima od maja do avgusta mjeseca. Neko ovo drvo zove i crveni bagrem. Ima loptastu krošnju, ali krošnja nije kompaktna kao kod prethodnih vrsta drveća

roze bagrem

ODABRALI STE VRSTU I ŠTA ĆETE DALJE?

Potrebno je da posadite više stabala, odnosno želite više vrsta drveća, birajte pažljivo i kombinujte kako bi trebalo po nekim nepisanim pravilima. Nemojte previše šarati. Na primjer, ako želite da u jedan ugao stavite tri stabla, gledajte da to budu dva stabla kuglaste forme (jedna vrsta) i ispred njih jedno stablo žalosne forme. Ili obrnuto, u pozadinu jedno stablo kuglaste forme, a ispred dva stabla  žalosne forme (ista vrsta), itd.

Ako sadite drvored ispred kuće onda odaberite jednu vrstu. Vodite računa i o krajnjim dimenzijama drveća, pa prema tome odredite rastojanje između drveća pre sadnje. Nije dobro da krošnje nakon 5 ili 6 godina ulaze jedna u drugu.

drvored

Nadam se da smo Vam uspjeli pomoći, ukoliko ste bili u nedoumici, šta da posadite. Pazite da ne pogriješite, jer drvo će biti centralna figura u Vašem vrtu. Naravno, prilagodite ga obliku i stilu Vašeg vrta. Na njemu ćete videti promjene godišnjih doba, jer svaka vrsta, od proljeća do zime, se menja. Neke vrste mijenjaju boju lista, neke cvjetaju tokom godine, a svaka vrsta raste, povečava svoju krošnju i jača svoje stablo. Nijedan lijepo uređen vrt nije kompletan bez ove vrste biljaka.

drvored u vrtu

Kako da uredite vrt pravljenjem oaze sa stazom?

Imate vrt, a nemate oazu. Napravite oazu sa stazom u vašem vrtu uz ove savjete:

1. Odaberite gdje će se tačno nalaziti vaša vrtna staza, kako će izgledati i koja joj je namjena.

2. Nađite velike kamene ploče po kojima ćete koračati, a onda i šljunak kojim ćete ih okružiti. Ovi elementi predstavljaju sastavne dijelove vrtne staze.

3. Iskopajte travu i gornji sloj zemlje da napravite putanju staze. Iskopajte barem 3-5 centimetra u dubinu.

4. Prekrijte zemljanu stazu plastičnim najlonom da spriječite korov i travu da raste na izgrađenoj stazi u vrtu.

5. Oivičite obje strane staze čvrstim materijalom (ukopanim ciglama, kamenom itd.)Tako će vaša vrtna staza izgledati ljepše.

6. Naspite pijesak na plastični pokrivač da posluži kao temelj za polaganje staze.

7. Postavite kamene ploče. Hodajte po pločama dok ih postavljate i osigurajte da nisu niti preblizu niti predaleko jedna od druge.

8. I na kraju oko kamenih ploča naspite šljunak da bi bile sigurne i na mjestu. Vaša vrtna staza je gotova.

Kako da uredite vrt vodenim površinama?

Neizbježan detalj današnjice, koji gotovo svako želi imati u svom vrtu, jeste vodena površina. Postoje mnogi novi trendovi u uređivanju vrtova, dodaju se svakojaki elementi, kombinuju se različiti stilovi, praktično spaja se i nespojivo. Vodeni detalj je nešto što ne može pokvariti izgled već postojećeg vrta. On ga može samo upotpuniti i dati mu posebnu draž. Zato zavrnite rukave i uredite vrt vodenim površinama!

Kolika će velika biti ta vodena površina zavisi od veličine dvorišta, od kućnog budžeta koji se može izdvojiti za ovaj detalj (što veća površina, to su veći finansijski izdaci) i od toga šta zapravo želimo. Neko će napraviti malu i plitku baricu ili jezerce.

fontana2

Neko će poželjeti mali vodopad u svom vrtu.

fontana3

Ili zidanu fontanu.

fontana4

Za bilo šta da se odlučite nećete pogriješiti. Fontana i vodopad iziskuju više novca i više uloženog rada da se naprave, a baricu ili jezerce možete napraviti i sami sa malo truda, kreativnosti i mašte. Vodite računa i o tome koliko vremena imate da posvetite uređivanju i održavanju ovog dijela dvorišta.

fontana5

Uredite vrt vodenim površinama i kako izabrati mjesto za vodenu površinu?

To je najvažniji detalj o kom morate voditi računa, gdje ćete „smjestiti“ vodenu površinu. To nikako ne smije biti ispod nekog drveta koje pravi hlad ili visokog šiblja. Opalo lišće tih biljaka taložilo bi se u vodi i samim tim je prljalo. Pošto i biljke i ribice traže dosta sunca i direktne svjetlosti, idealno mjesto će biti baš takvo.

BILJKE KOJE SE SADE U JEZERU I OKO NJEGA

Vodene biljke su neizostavni dio koji daje lepotu jezercu. Uljepšavaju prostor u vodi i prostor oko vodene površine. One će pokriti minimum 1/3 celokupne površine i mogu biti potopljene ili plutajuće. Koje ćete biljke izabrati stvar je ličnog ukusa. Postoje biljne vrste koje daju više kiseonika od drugih, postoje biljke koje daju miris, a one treće su jednom riječju samo „lijepe“ (nemaju nikakvu drugu funkciju, a ipak se najčešće opredjeljujemo za njih).

fontana6

Oko jezera se sade barske trske i razne ukrasne trave koje čine da taj prostor izgleda što prirodnije.

fontana7

Ribice će doprinijeti da se uspostavi ravnoteža između biljnog i životinjskog svijeta. Najljepše su ribice crvene boje, jer se vide ispod površine vode. Odaberite vrstu koja može opstati u klimatskim uslovima gdje živite. Ako planirate imati ribice onda jezerce mora biti dublje (od 60 cm, pa na više).

PODLOGA ZA BAŠTENSKO JEZERCE

Kao podloga se najčešće koristi folija za jezera, mada i obična plastična kada može biti odlično rješenje kada se ukopa u zemlju. Bitno je da se dobro zamaskira, da se ne može na „prvi pogled“ vidjeti da je riječ o običnoj kadi. Betonaža sa posebnim betonom koji ne propušta vodu je trajno rješenje, ali je potrebna veća investicija u samom startu. Folija mora biti minimalne debljine od 0,5 mm. Ne kupujte obične tanke folije, jer će se brzo pocijepati i onda niste ništa napravili.

Iskoristite ove dane i isplanirajte kako bi vaše jezero, barica, fontana ili mali vodopad trebalo da izgleda. Napravite nacrt, vidite šta je sve potrebno da se ideja realizuje. Pripremite ono što možete već sada i olakšajte sebi posao. Kada sve osmislite počnite sa radom i za kratak vremenski period uredite vrt vodenim površinama u kojim ćete uživati tokom cijele sezone.

fontana8

Kako da uredite vrt kombinacijom boja?

Vjerovatno ste se nekada zapitali, zašto je ljepša lijeva strana bašte od desne, ili kako je komšijina bašta skladnija od moje, a i ja imam sve te vrste cvijeća. Ipak kod mene to ne izgleda tako dobro kao kod komšije.

Sigurno je u pitanju drugačiji raspored biljaka i samim tim cjelina dobija drugačiji prizor. Pokušaćemo ukratko da objasnimo o čemu morate voditi računa pri sadnji biljaka.

Postoje razne boje biljaka i cvijeća u našem okruženju. Zaista, priroda je bila veoma darovita prema nama i omogućila je da uživamo u raznoraznim kombinacijama, bojama i nijansama.

Raznobojnom cvijeću bi trebalo dati određenu površinu u vrtu. Sadite ga u blizini kuće da bi je oživjelo i osvježilo. Boja cvijeća dolazi do izražaja u širokim i grupnim mrljama. Ako „nabacate“ mnogo vrsta i boja na jednu površinu, tu nema pravog vizuelnog efekta. Naše oko mnogo bolje registruje veću grupu jedne boje, nego kada je sve šareno i pomješano. Previše boja i previše vrsta na jednom mjestu djeluje kao „kič“. Ako ne želite da pogriješite onda se držite poslovice: „Manje je više“.

To ne znači da bi trebalo sve da je u jednoj boji, već naprotiv, morate slagati boje tako da one djeluju skladno oku posmatrača. Da bi mješavina boja bila prijatna za oko, trebalo bi da je istovremeno harmonična i u kontrastima. Zato, vodite računa o kombinovanju boja.

GLAVNE I BINARNE BOJE

Tri boje su glavne: plava, žuta i crvena. One se ne mogu dobiti miješanjem ni jedne druge boje. Ostale boje su binarne, odnosno složene. Binarne boje su ljubičasta (plava + crvena), zelena (plava + žuta), narandžasta (crvena + žuta).

Svaka binarna boja je komplementarna osnovnoj boji koja ne ulazi u njen sastav. Na primjer, ako posadite cvijeće plave i narandžaste boje jedno pored drugog, pojačaće se intenzitet tih boja i to će ostaviti jedan harmoničan utisak na posmatrača. Isto će se dogoditi ako uklopite žutu i ljubičastu boju ili crvenu i zelenu boju.

HLADNE I TOPLE BOJE

Druga podjela boja je na hladne i tople. Ljubičasta, plava i zelena su hladne boje. Žuta, narandžasta i crvena su tople boje.

Bijela boja ne postoji kao boja za fizičare, ona je spoj svih duginih boja. Bijelom bojom može se napraviti veza između tonova koji deluju neskladno, jer se ona slaže sa svim bojama. Bijela je savršena boja.

Najljepši efekti se postižu:

– KONTRASTIMA – kad se jednoj boji priduži njena dopunska boja. Na primjer, pored ljubičaste boje sadimo žutu ili plavu.

– HARMONIJOM – kad slažemo slične tonove iste boje kojima se ističu različite vrijednosti. Pogledajte na ovoj fotografiji, zar nije efektno?

Evo nekih konkretnih primjera koje se boje najbolje uklapaju.

Sa zelenom bojom i zelenim lišćem najbolje se slaže crvena boja. To je boja koju ljubitelji cvijeća najviše vole. Nije ni čudo, pored lijepo uređenog travnjaka odlično izgledaju crvene ruže ili neko drugo cvijeće u crvenoj boji. To ne znači da druge boje nisu dobre, ali najviše do izražaja pored zelene će doći crvena boja.

Četinarima sivo-zelene ili plavičaste boje odgovara narandžasta i žuta boja.

Purpurnom i bronzanom lišću listopadnih vrsta pristaju svijetle nijanse žute boje.

Tamno zelenoj ili crnoj boji odgovara svaka boja od narandžaste, ružičaste, žute i crvene.

Na nekoliko fotografija su prikazane najljepše bašte svijeta, površine su ogromne i normalno je da vi nećete imati takav vrt. Ali suština je da vam prikažemo kako se prave grupe, kako se slažu boje i prave razni oblici od cvijeća. Vi sve to možete napraviti na znatno manjoj površini i sa nekom drugom vrstom biljaka. To mogu biti lukovice (kao na prvim fotografijama), jednogodišnje cvjetnice, perene ili ruže. Takođe, kada sadite četinare gledajte da ne budu svi iste boje i iste vrste, jer će to izgledati monotono. Mala kombinacija boja i oblika četinara, uz dodatak listopadnih vrsta crvene boje lista i dobićete interesantnu grupaciju biljaka u vašem vrtu.

Kako da uredite vrt pravim izborom kapije?

Kapija je prva stvar na osnovu koje posjetilac stiče utisak o vašem vrtu, pa bi stoga trebala i da odražava stil vrta.

Može se reći da su dobro dizajnirana vrtna vrata važan dio ukupnog pejzaža vrta. Zato treba da budu drugačija, inovativna i kreativna i da uredite vrt pravim izborom kapije.


kreativna-vrata-za-vrt-1

kreativna-vrata-za-vrt-2
kreativna-vrata-za-vrt-3
kreativna-vrata-za-vrt-4
kreativna-vrata-za-vrt-5
kreativna-vrata-za-vrt-6
kreativna-vrata-za-vrt-7
kreativna-vrata-za-vrt-8
kreativna-vrata-za-vrt-9
kreativna-vrata-za-vrt-10
kreativna-vrata-za-vrt-11
kreativna-vrata-za-vrt-12
kreativna-vrata-za-vrt-13
kreativna-vrata-za-vrt-14
kreativna-vrata-za-vrt-15
kreativna-vrata-za-vrt-16
kreativna-vrata-za-vrt-17
kreativna-vrata-za-vrt-18
kreativna-vrata-za-vrt-19
kreativna-vrata-za-vrt-20
kreativna-vrata-za-vrt-21
kreativna-vrata-za-vrt-22

Kako da uredite vrt pomoću fontane?

Fontane djeluju veoma opuštajuće, naročito u toplim ljetnim danima koji nas tek očekuju. Pogledajte kako da sami, uz malo strpljenja i bez mnogo novca, napravite unikatnu fontanu od starih saksija i ukrasite svoj vrt, balkon ili enterijer.

Potreban materijal da uredite vrt pomoći fontane:

– Pumpa za vodu

– Cijev od vinila

– Dvije dekorativne saksije (vodonepropusne, bez rupa za odvod vode)

– Cigla (stara saksija ili giter blok)

– Bušilica

– Nekoliko kamena srednje veličine

– Dekorativno kamenje ili šljunak

– Silikon

– Elektromaterijal za uplitanje/spajanje kablova

Način izrade:

Korak 1: Postavljanje električnog kabla

Ovaj korak je neophodan samo ako ne želite da kabl bude vidljiv. Ukoliko planirate da fontanu postavite u ugao ili pored zida, kabl možete da prebacite preko ivice saksije i sakrijete ga. U tom slučaju pređite na korak 2.

Izbušite malu rupu blizu dna velike dekorativne saksije. Rupa saksije treba da odgovara debljini električnog kabla. Presijecite kabl na pola. Jedan dio kabla provucite kroz rupu na saksiji i povežite ga sa drugim. Spoj možete dodatno ojačati žicom i učiniti ga bezbjednim prije nego što stavite silikon.

Korak 2: Postavljanje saksija

Stavite ciglu (staru saksiju ili giter blok na dno veće dekorativne saksije) na dno velike dekorativne saksije. Ako ste se odlučili da stavite staru saksiju, okrenite je tako da njen otvor bude na dnu. Dodajte par većih kamena na dno saksije tako da napravite sigurno mjesto za pampu za vodu.

Zatim postavite manju dekorativnu saksiju na ciglu (okrenutu saksiju ili giter blok) i odredite mjesto na kojem ćete izbušiti rupu za cijev. Bušilicom izbušite rupu na saksiji dovoljno veliku da kroz nju prođe cijev. Spojite cijev sa pumpom i provucite je kroz rupu na manjoj dekorativnoj saksiji.

Dodajte nekoliko većih kamena tako da čvrsto drže cijev. Kraj cijevi treba da bude iznad površine vode. Ukoliko niste sigurni, možete izvući veći dio cijevi i kasnije ga isjeći.

Silikonom pričvrstite rupe kroz koje ste provukli cijevi. U uputstvu ćete pronaći podatak koliko dugo treba da sačekate da se silikon osuši (uglavnom između 24 i 48 sati). Kada se silikon osuši, dodajte vodu kako biste testirali da li su rupe dobro zatvorene. Ukoliko uvidite da voda curi, locirajte pukotine i zatvorite ih silikonom.

Korak 3: Dekoracija fontane

Dodajte još većeg kamenja ukoliko je potrebno, a preko njega zatim pospite šljunak ili dekorativne kamenčiće nekoliko centimetara ispod oboda manje dekorativne saksije. To će dodatno obezbediti cijev.

Kamenčiće i šljunak možete dodati i u veću dekorativnu saksiju, ali pazite da njime ne pokrijete pumpu. Ispunite saksije vodom i upalite pumpu. Isjecite komadić cijevi s vremena na vrijeme kako bi pravila mjehuriće, ali budite pažljivi da ne odsječete previše budući da ste je silikonom pričvrstili na dnu saksije. Na ovaj način uredite vrt.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *