Pletenje je sredstvo protiv stresa

Možda čak možemo reći da pletenje i heklanje mogu biti i vrsta meditacije, a zaista nije loša ideja spojiti ugodno s korisnim.

Pletenje može pomoći kod depresije

Osim općeg stresa i tjeskobe, heklanje čak pomaže i kod ozbiljnijih stanja – poput depresije. Ponavljajuće radnje potrebne u heklanju oslobađaju serotonin, prirodni antidepresiv koji se nalazi u našem mozgu.

Pletenje je dobro za vaše tijelo

Osim što podiže raspoloženje, ima dokazane zdravstvene prednosti jer mali pokreti koji se ponavljaju mogu gipkima održati vaše šake, ruke i prste, a oči oštrima.

Pletenje vaš um održava aktivnim

Elementi matematike koji su uključeni u heklanje (brojenje šavova, svjesnost o početku/završetku redaka, zbrajanje ponavljanja uzoraka) pomažu u održavanju oštrih procesa razmišljanja, za što se mnogi stručnjaci slažu da može spriječiti stanja poput Alzheimerove bolesti.

Ne možemo poreći da potiče kreativnost

Postoje mnoge prednosti koje se mogu steći izradom nečega što predstavlja zadovoljstvo vama ili drugima. Ako ste ikada napravili stvarno spektakularnu dekicu ili nekome dali šal i vidjeli izraz sreće i divljenja na njihovom licu, znat ćete koliko je to poseban osjećaj.

Pletenje doprinosi sabranosti i opuštanju

Naučno dokazano.

Povećava samopoštovanje

Dovršavanje projekta može imati pozitivan učinak na i može podići osjećaj samopoštovanja. Nešto raditi i to dovršiti, od početka do kraja, bilo da se radi o školskom projektu ili (u ovom slučaju) o heklanim proizvodima, može sa sobom donijeti osjećaj učinkovitosti i radosti koji se ne mogu podcijeniti.

Pripremio: Cvjećara Dalija

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

best microsoft windows 10 home license key key windows 10 professional key windows 11 key windows 10 activate windows 10 windows 10 pro product key AI trading Best automated trading strategies Algorithmic Trading Protocol change crypto crypto swap exchange crypto mcafee anti-virus norton antivirus Nest Camera Best Wireless Home Security Systems norton antivirus Cloud file storage Online data storage