Banjska lječilišta i boravak u prirodi, nezagađen zrak, ljekovita svojstva voda, banje, zdravstveni i rekreativni centri pogodni za odmor – neka su od mogućnosti za razvoj banjskog liječenja i turizma u Bosni i Hercegovini. Banjska lječilišta i izvori ljekovitih voda u Bosni i Hercegovini su:

Banjska lječilišta Banja Aquaterm, Olovo

Banjska lječilišta Banja Aquaterm smještena su u samom središtu grada Olova. Pored mjesta gdje se sastaju dvije planinske ljepotice, rijeke Bioštica i Stupčanica, stvarajući rijeku Krivaju. Termo-mineralna voda je poznata od davnih vremena, u njenu blagotvornost i ljekovitost uvjerili su se mnogi. Osnov terapije u Aquatermu predstavlja poznata oligomineralna (ima malo soli) ljekovita voda. Ova voda liječi reumatske, neurološke i kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i još puno toga.

Banja Dvorovi, Bijeljina

Nalazi se 6 kilometara  od Bijeljine. Jedan je od najvažnijih turističkih resursa Semberije. Smještena je između rijeke Save i Drine i puteva koji preko Rače i Pavlović mosta iz Srbije vode u Bijeljinu, dalje do Banja Luke i Sarajeva. Banja Dvorovi ima ljekovitu termomineralnu vodu natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava, gdje se u savremeno opremljenom medicinskom bloku s uspjehom liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, dijabetes, blage neuroze i rehabilitaciona postraumatska stanja, također i prevencija od karijesa ispiranjem usta.

Banja Gata, Bihać

Nalazi se 15 kilometara od Bihaća, a do Cazina 25 kilometara. Ljekovite vode ove banje sadrže natrijum, kalcijum, sulfatne i hidrokarbinatne vode. Temperatura termalne vode Gata iznosi od 32°C do 39°C. Banja Gata predstavlja istinsku krajišku oazu u kojoj se gost može odmarati ali i potpuno posvetiti sebi i svom zdravlju. Šetnja lijepom okolinom, uz rijeku Unu i Koranu pruža potpuni ugođaj, a za one koji su za izazov tu je i rafting na Uni.

Banjska lječilišta Guber, Srebrenica

Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku grašu i bogatstvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova, cinka i gvožđa. Više izvora se nalazi u Srebrenici, sa različitim svojstvima mineralnih voda. Tako Mali Guber sadrži dva puta više željeza od Crnog gubera, te veće količine kalcijuma i magnezijuma, postoji i Voda za sinuse, koja značajno umanjuje i ublažava upalu i bolove sinusa, a upotrebljava se ušmrkavanjem. Očna voda je mala, ali ima najveću mineralizaciju. Ona djeluje kod raznih oboljenja sluzokože očiju, prije svega kod konjuktivitisa, a oni koji su je koristili tvrde da značajno poboljšava vid. Voda Ljepotica je naručito omiljena među pripadnicama ljepšeg pola, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom, čistijom kožom lica. Mnogi su korištenjem ove vode zalječili  i sa lica zauvijek uklonili akne i mitesere.

Banja Ilidža, Gradačac

Nalazi se na brežuljku sjevernog dijela grada, između dva vještačka akumulaciona jezera Hazna i Vidara, čije uređene plaže i trim staze omogućavaju pacijentima- posjetiocima da pored medicinske rehabilitacije i banjskog liječenja aktivno se odmaraju i uživaju u ljepotama kraja. Prirodna termalno- mineralna voda je alkalna, karbonatna, sulfatna i slabo murijatična, sa naročitim prisustvom Na, Ca i Mg. Voda je blago radiokativna sa sadržajem Radona.

Banjska lječilišta Ilidža,  Sarajevo

Udaljena je 7 kilometara od centra grada, 2 kilometra od međunarodnog aerodroma, u podnožju planine Igmana i blizu izvorišta rijeke Bosne poznatijeg kao Vrelo Bosne. Okružena velikim lijepo uređenim parkom i čuvenom Velikom alejom. Po svojim fizičko hemijskim osobinama voda je mineralna, sumporovita hiperterma sa dosta minerala iz više izvora. Zastupljeno je i tresetno mineralno blato. Ljekovitost mineralne vode je višestruko puta dokazana.

Banja Kiseljak, Kiseljak

Prvi pisani dokumenti o ljekovitosti mineralne vode koja izvire u srednje bosanskom mjestu Kiseljak datira još iz 14 stoljeća. Danas je tu tvornica Sarajevskog Kiseljaka poznata Bosni, a i mnogo dalje. Banja „Kiseljak- Hotel Dalmacija“ postoji od 1905 godine. Nakon rata je privatiziran i od tada kreću napori od strane investitora da se društvo pokrene čime bi se doprinjelo razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mjesta u Kiseljaku i šire. Ljekovita mineralna voda Kiseljaka pomaže kod bolesti metabolizma, bolesti jetre, žuči i žučnih vodovoda, bolesti probavnog sistema, te bolesti bubrega i mokraćovoda. 

Banja Laktaši, Laktaši

Ljekovita voda Banje Laktaši poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje još od antičkih vremena. Materijalni dokazi bez sumnje upućuju da je ljekovita voda korištena još u rimska vremena. Banjska voda se koristi za liječenje bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularnih bolesti, bolesti očiju, nervnih poremećaja, za tretman gerijatrijskih bolesti, kao i za rekreaciju i turističke svrhe. Voda je bistra, bezbojna, bez mirisa, bez sedimenta i sa malo gasnih mjehurića.

Banja Mlječanica, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica)

Banja se nalazi u prekrasnom prirodnom ambijentu, na obroncima Kozare. Osnovni moto „Mlječanice“ je „priroda uzvraća zdravljem“, jer se koristi prirodna sulfatno-sulfidna voda koja je stara preko 5000 godina. Danas se u njoj primjenjuju i druge metode liječenja i rehabilitacije.

Banjska lječilišta Reumal, Fojnica

Lječilište Reumal Fojnica je savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti. Zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne termalne vode, sofisticiranoj medicinskoj opremi, kadrovskoj osposobljenosti i dugogodišnjem iskustvu – ovdje se već decenijama postižu rezultati vrijedni svake pažnje. Posebno u oblastima rehabilitacije osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitacije, dječije rehabilitacije i rehabilitacije, te rehabilitacije sportista i sportskih povreda. Ovo je savršeno mjesto za liječenje, odmor i rekreaciju u kome se svakodnevna napetost i stres otapaju u zelenilu prirode, žubora voda i ljepoti pejzaža. Priroda Fojnice krijepi tijelo i razgaljuje dušu, a osoblje Reumala, svojom srdačnošću stvara ugođaj, da se tu čovjek, zaista, osjeća „kao kod kuće“.

Banjska lječilišta Sanska Ilidža, Sanski Most

Termomineralna voda “Sanske Ilidže” pripada kategoriji: kalcijum, magnezijum sulfatnih hipotermi sa blagom radioaktivnosti i temperaturom od 32 ºC. Takve vode su rijetko iz grupe termomineralnih voda, a prema svim raspoloživim podacima sigurno nema vode u bivšoj Jugoslaviji slične “Sanskoj Ilidži”. U Banji Ilidži se liječi: reumatizam zglobova, išijas, oboljenje kičme (okoštavanje zglobova), tuberkulozno oboljenje zglobo­va, rahitis, posljedice dečije paralize, hronično zapaljenje vena, šuljevi, ekcemi, trovanje olovom, zatim zapaljenje materice, strelinost i sl.

Banja Slatina, Banja Luka

Najveće slatinsko blago je izvor termomineralne vode koja se u modernoj medicini uspješno koristi za poboljšanje čovjekovog zdravlja i za prevenciju bolesti. Temperatura vode na vrelu iznosi 42 °C. Voda Banje Slatina blagotvorno djeluje na sve oblike reumatizma, na posljedice trauma, izvjesne oblike steriliteta – u prvom redu zapaljenskog i endokrinog porijekla, neuralgije, polineuritise, na arterijsku hipertenziju, funkcionalna i organska oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova.

Banja Vilina Vlas, Višegrad

Ljekovita svojstva vode potiču od termičkih, hemijskih i mehaničkih efekata, te minerala koje sadrži. Vrlo je značajan lako isparljivi plemeniti gas radon koji u organizam dospijeva putem kože i respiratornog sistema. Dokazano je da radon usporava procese starenja, smanjuje bol, podiže opštu otpornost organizma i povoljno djeluje na neke kožne, endokrine, respiratorne i alergijske bolesti. Primjenjuje se za liječenje reumatskih, neuroloških, ortopedskih, ginekoloških, gerijatrijskih i oboljenja disajnih puteva, kao i za posttraumatska i postoperativna stanja. Takođe se često koristi u preventivne svrhe.

Banjska lječilišta Vrućica, Teslić

Termomineralna voda, kao najvažniji prirodni resurs, geografski položaj i klima, te uređeni kompleks i izgrađeni kapaciteti, kao i ljudski faktor, doprinijeli su da danas Banja pruža veoma širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga. Zdravstveni programi, kongresni kapaciteti, sportsko-rekreativni sadržaji, wellnes, pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u predivnom prirodnom okuženju. O vodi sa vrela pored potoka Grabovca gdje je sada Banja Vrućica prenosila se s koljena na koljeno priča da je zdrava, da otklanja bolove i da podmlađuje. Termomineralna voda Banje Vrućice pomoći će vam također u oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti.

Slana Banja, Tuzla

Banjska lječilišta Slana Banja smještena na obroncima Majevice, a okružena planinama Konjuh i Ozren. Korištenje i ljekovitost vode koja izvire u njenoj neposrednoj blizini poznata je više od deset vijekova, a njena zvanična ispitivanja i upotreba otpočeli su 1908. godine. Interesantno je da je prvi pacijent ovog lječilišta bio car Austro-Ugarske monarhije, Franjo Josip.

Fizioterapeut Minela Nuhić


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *