Sigurno se pitate šta posjetiti u Mostaru i Hercegovini?! Mostar i Hercegovina nisu samo Stari most. Ova regija nudi mnogo toga još za ljubitelje arhitekture, istorije, tradicije, muzeja, adrenalina, gastronomije, divnih ljudi i lijepe prirode.

Stari Most je mjesto gdje se puni pozitivnom energijom

Stari most je omogućio svima da dožive ljepša jutra kraj njega. Ma ne samo jutra, nego i sumrak, a i proljeće ima svoje čari. Ama svaki trenutak na Starom Mostu je priča za sebe. Zato ovaj put smo odlučili da prilog bude sniman kroz sva četiri godišnja doba kako bi prikazali njega u svim izdanjima. On onako visok i gord ostaje jednako lijep u svako doba godine.

https://youtu.be/5UWaKAPfKw0

Bosnaseum – šta posjetiti u Mostaru i Hercegovini, a tiče se kulture?

Bosna i Hercegovina – raskršće Istoka i Zapada. Vazda na meti velikih sila i centara moći. Oltar pred kojim se klečalo i za koji se ginulo. Od vajkada do današnjih dana. I opet ničija i svoja. I ponovo postojana i mila. Zadržala je ona tu svoju posebnu blagost i atrakciju. Sačuvala obraz i okrenula novi list. Upravo Muzej u Mostaru na jednom mjestu prezentuje hronološke etape iz njene historije. Šta posjetiti u Mostaru i Hercegovini ako ne ovaj muzej.

Bunski kanali su najatraktivniji dio toka rijeke Neretve i dio su odgovora na pitanje šta posjetiti u Mostaru i Hercegovini

Rijeke Buna i Neretva nadomak Mostara pričaju najljepšim jezikom i govore tihim glasom kako je počela njihova bajka. Na mjestu ušća Bune u Neretvu, fluvijalnim procesima nastao je prirodni fenomen karakterističan samo za ovaj dio Bosne i Hercegovine, prepoznatljiv po sedrenim vodopadima, kojima se Buna spaja sa Neretvom. Na tom dijelu se cijela rijeka Neretva ulijeva u kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara

Počitelj je grad kamena i vode i spada u šta posjetiti u Mostaru i Hercegovini lokacije

Počitelj, mali gradić smješten pored magistralnog puta M-17 Sarajevo-Mostar-Čapljina. Na visokim liticama iznad Neretve dominiraju srednjovjekovne tvrđave ispod kojih se usidrilo naselje. Počiteljem dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji sa mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju.

Stolac – Stari grad Vidoški i Nekropola stećaka Radimlja

Stari grad Vidoški jedan je od najvećih gradova ovog tipa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. U srednjem vijeku je predstavljao najbolje utvrđen odbrambeni objekat sačinjen od 13 kula. Ime je dobio po rijeci Viđoštici(Bregavi). Prvi put se spominje 1444. Godine kao grad u zemlji hercega Stefana. Na povratku iz Stoca ka Sarajevo ne može se proći, a da se ne posjeti jedna od najukrašenijih nekropola stećaka.

Arslanagića most je hercegovačka inat priča puna prkosa i ponosa

Simbol koji prkosi, roni, pa izroni, ruši se, pa se napravi, minira, pa se popravi i na kraju preseli par kilometara niže. Simbol zbog kojeg se dolazi u grad, a zbog kojeg se iz Trebinja odlazi sa osmijehom. Da, to je sve Arslanagića most!

Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica

Bitka se pobjeđuje ili gubi prvo u srcu, pa onda na bojištu. O tome svjedoči i voz koji vodi u prošlost. Daleku prošlost u kojoj se pod vodstvom vrhovnog komadanta Tita na Neretvi se pisala historija.

Muzej je idealno mjesto gdje možeš osjetiti sve čari borbe za ranjenika, osjetiti hladnoću februara u Jablanici, te vidjeti postavke kako se došlo preko vode do slobode a da se nisu ostavili ranjenici!

Ramsko jezero je neodoljivo

Ramsko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Jezero se nerijetko svrstava među najljepša jezera u Europi.

Čista priroda i nevjerojatno mirna voda kao i većina prirodnih ljepota u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal kako za domaće i tako strane turiste.

Konjička ćuprija ili Kameni most u Konjicu je oduvijek bila najveći ponos konjičana

Kameni most u Konjicu sagrađen je hidžretske 1093. godine. (1682/83). To saznajemo iz tariha koji je bio uklesan na ploči koja se nalazila na sredini mosta iznad gornjeg korkaluka (ivice mosta). Ploča je nestala 1944. godine kada su Nijemci bombardovali Konjic i most jednim dijelom porušili. Most je predstavljao remek-djelo arhitekture XVII stoljeća i ubrajao se među nekoliko najljepših spomenika te vrste u Bosni i Hercegovini.

Boračko jezero je jedinstvena ljepota na obroncima Prenja

Boračko jezero je smješteno na obroncima Prenja i okruženo zelenom crnogoričnom I bjelogoričnom šumom predstavlja omiljeno izletište i odmralište kako stranih, tako i domaćih turista. Jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji neobičnom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naše preporuke završavamo na lokaciji gdje se duša odmara. Uživajte!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *