Šta posjetiti u Sarajevu pročitajte u nastavku. Sve zanimljivosti ćemo navoditi po teritorijalnoj blizini, kako bismo što više olakšali organizaciju posjete grada. Krenut ćemo tokom Miljacke, a onda preći na tok rijeke Bosne.

Vrelo Miljacke – Zavirite u neobičan i zagonetan pejzaž gdje ptice zadovoljno pjevaju

Rijeka Miljacka svojim sjajom i čarolijom zanese mnoge posjetioce koji dođu u Sarajevo. Dok god protiče krije i krit’ će tajne mnogih Sarajlija. Jednostavno mala rijeka prepuna mostova ljubavi, prijateljstva i istinskih vrijednosti. Za razliku od drugih, sarajlije imaju mogućnost da uživaju u beskrajnoj ljepoti Miljacke o kojoj je pisano i pjevano u više navrata. Ta nevjerovatna veza s prirodom, tu u prelijepom ambijentu, dolazi do posebnog izražaja. Stoga, preporučujemo da posjetitie Vrelo Miljacke.

Kozija ćuprija

Kozija ćuprija je jedan od četiri čuvena sarajevska mosta. Mjesto susreta i radosti napravljeno sa ciljem da se Sarajevo poveže sa Carigradom. Most je prepoznatljiv po svoja dva kružna otvora, a nekoć davno u osmanlijsko doba bila je mjesto na kojem su se dočekivali carski namjesnici – veziri. Svakom novom veziru pravio bi se doček na mostu. Pred njega bi izašli svi viđeniji ljudi u Sarajevu, a skupio bi se i običan narod jer je to bio jedan od značajnijih događaja za grad.

Šta posjetiti u Sarajevu? – Gradska Vijećnica

Vijećnica predstavlja simbol susreta civilizacija. Izgorjela je tokom granatiranja i dvodnevnog požara 25. i 26. augusta 1992. godine. Tada je izgorjelo oko 80 % dokumenata, časopisa i knjiga o povijesti Bosne i Hercegovine, odnosno preko 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Obnovljena je 9. maja 2014, zahvaljujući donacijama vlade Austrije i Europske komisije. Dana 5. septembra 2006, Vijećnica je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Zgrada Vijećnice je sjedište Gradske uprave grada Sarajeva u kojem se nalazi Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, i u kojoj se dešavaju razni kulturni sadržaji javnog karaktera. Zato je naš odgovor na pitanje šta posjetiti u Sarajevu Gradska Vijećnica.

Principov most

Povijest i mnoge povijesne knjige nas uče da je sarajevski atentat bio uzrok za izbijanje Prvog Svjetskog rata. Međutim, mnogi povjesničari se slažu da ovaj događaj kada je Gavrilo Princip (pripadnik tadašnjeg pokreta Mlada Bosna) 28. juna 1914. ispalio metke i ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, je pokrenuo niz događaja koji su kao krajnji ishod imali početak Prvog Svjetskog rata. Tajna organizacija Mlada Bosna imala je za cilj da bunama, ustancima i atentatima zbaci vladavinu austro-ugarske u Bosni i Hercegovini. Govorimo o povjesnim činjenicama od prije 103 godine, i povjesničari kažu da ni jedan atentat u savremenoj povijesti nije ostavio takav trag kao Sarajevski atentat.

Kako danas izgleda mjesto na kojem se desio pogledajte u videu.

Šta posjetiti u Sarajevu? – Bošnjački institut

Kada je u pitanju upoznavanje sa bosanskom tradicijom kroz artefakte tradicionalnog bosanskog namještaja i odjeće, te predmeta, kao i kulturna događanja, zbirke umjetničkih djela bosanskohercegovačkih autora, pa i proučavanje moderne i osmanske arhitekture Bošnjački institut je nezaobilazno mjesto u gradu Sarajevu. Odgovor na pitanje šta posjetiti u Sarajevu bez Bošnjačkog instituta nije potpun.

Vrelo Bosne je najbolja destinacija za bijeg iz grada

Vrelo Bosne zasigurno predstavlja najbolju lokaciju za bijeg od gradske vreve i buke, a ujedno je i jedno od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Smješteno je na prostoru Ilidže, nadomak samog centra Sarajeva i slobodno možemo reći da predstavlja jednu od najpoznatijih scena prirodne ljepote u našem regionu. Kako samo ime kaže na tom mjestu izvire rijeka Bosna, jedan od značajnijih vodotoka za mikroregiju kroz koju teče, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Šta posjetiti u Sarajevu? – Rimski most


Most na Plandištu, poznatiji kao Rimski most koji se nalazi na području Ilidže vuče za sobom dosta historije. Nalazi se na zapadnom ulazu u Sarajevo, oko dva kilometra nizvodno od izvorišta rijeke Bosne. Nije poznato tačno koje godine je izgrađen i ko je zaslužan za njegovo postojanje, no prvi put ga spominje mletački poslanik Katarin Zeno u 16.stoljeću koji piše da postoji kameni most na rijeci Bosni sa sedam lukova. Što bi značilo da je Rimski most postojao u vrijeme Srednjovjekovne Bosne. U tom periodu Bosna je bila u direktnoj vezi sa Dubrovnikom te se pretpostavlja da je morao postojati most u srednjem vijeku zbog trgovačkog puta i prenosa robe preko rijeke.

Skriven u šumi Obelisk kod Olova prkosi vijekovima

Vijekovima je šuma kod Olova, u selu Bakići šutjela, dok je kroz grane omorika, sunce zrakama davalo posebnu boju portretu kamenog diva. Divu koji se tu zatekao slučajno u mitskoj tišini i počeo prkositi vijekovima. Obelisk kod Olova prkosi vijekovima.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *