Ljekovita svojstva maslačka su zaista impresivna. Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude maslačak je veoma važan lijek. Piti maslačak znači biti zdrav Kod maslačka su ljekoviti i listovi i korijen. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu. Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…

Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude veoma je važan lijek. Kod maslačka su ljekoviti i listovi i korijen. Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isječe da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.
Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…

Ljekovita svojstva maslačka ogledaju se u obilju pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina i kalijuma. Listovi su puni vitamina C i željeza. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i ljekovita salata.

KOMBINUJTE ČAJ I SALATU

Čaj od maslačka djeluje kao diuretik jer pomaže pri izbacivanju viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dvije šolje čaja. Njegova djelotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom sedmično pojedete i malo salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomiješati po kašičicu osušenih listova, cvijetova i sitno isjeckanog korijena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
Čaj zatim procijedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dvije do tri šoljice čaja dnevno.

NAJBOLJI JE PITI MASLAČAK SVJEŽ SOK

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba.
Može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.

PITI MASLAČAK SIRUP ZNAČI JAČATI ORGANIZAM

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno. Dvije šoljice cvijetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Ljekovita svojstva maslačka

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu.

Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac.

Šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna.

Fitoterapija s ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog tlaka i manjka apetita.
Stabljike i cvjetovi
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac.

Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlijekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.

Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Maslačak u kulinarstvu


Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvijek možete brati i jesti tijekom njene sezone.

Možete ga koristiti poput špinata – dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.

Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.

Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.

Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.

Ljekovita svojstva maslačka i meda od maslačka

Blagotvorna svojstva karakteriziraju med od maslačka koji ljudi koriste vijekovima. Med od maslačka ima terapijski učinak vrlo različite orijentacije. Med od maslačka je cijenjen zbog svoje pomoći u liječenju i obnovi jetre. Maslačak je odličan za razne oprašivače, a može se koristiti i za razne dijetalne recepte. Sa vama dijelimo recept za pravljenje meda od maslačka. Kod maslačka se može koristiti gotovo cijela biljka – listovi, cvjetovi i korijeni. Mladi listovi su odličan dodatak salatama, daju oštar, gorak okus smjesi. U nastavku vam donosimo recept i dobrobiti meda od maslačka.

Općenito, ne preporučuje se čupanje biljke iz korijena radi ishrane, jer to oštećuje biljnu populaciju.

Med od maslačka-sastojci

Cvjetovi maslačka 60, cca.

Voda 400ml

Smeđi šećer 190g

Šećer 190g

Pola limuna, sok i korica

Med od maslačka – postupak pripreme

KORAK 1

Uklonite stabljike maslačka i što više zelenih listova sa cvijeta. Zatim operite cvijeće i osušite. Stavite vodu u veliku šerpu i dodajte cvijeće. Pustite da provri i ostavite jedan minut. Zatim sklonite posudu sa vatre i ostavite da odstoji preko noći.

KORAK 2

Sljedećeg dana procijedite tekućinu kroz gazu ili čistu kuhinjsku krpu, iscijedite što više vode. Vratite tečnost u šerpu i bacite cvijeće.

KORAK 3

Zatim u šerpu dodajte šećer, limunovu koricu i sok, poklopite i dinstajte na laganoj vatri jedan sat. Med će se dodatno zgusnuti kada se ohladi, tako da se nemojte plašiti ako vam se na kraju vremena kuhanja učini rijedak.

KORAK 4

Ostavite da se ohladi na sigurnu vatru, a zatim prilagodite ukusu šećerom i limunovim sokom. Prebacite u sterilnu teglu i ostavite da se potpuno ohladi. Može da se čuva u frižideru do mjesec dana.

Ovaj jednostavan recept za med od maslačka je tako jednostavan za napraviti. Sa samo malo maslačka i šećera možete napraviti ukusan med koji ima ukus poput meda.

Med od maslačka je odličan je za dodavanje arome meda ledenom čaju, limunadi ili vašem omiljenom napitku.

Zdravstvene prednosti meda od maslačka su različite. Dugo se uspješno koriste u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama. Med se lako priprema, ali postoji mnogo načina da se to uradi.

Ljekovita svojstva maslačka – meda od maslačka

Med od maslačka bogat je korisnim svojstvima zbog svog bogatog hemijskog sastava. Energetska vrijednost proizvoda na izlazu je oko 180-200 kcal na 100 g. Dakle, med sadrži sljedeće korisne tvari:

Fosfor, P – neophodan je za mišićnu i mentalnu aktivnost, učestvuje u većini hemijskih reakcija u organizmu, od njega zavisi metabolizam, rast ćelija, stanje srca, nervnog, koštanog i drugih sistema;

Kalij, K – poboljšava srčani ritam, provođenje nervnih impulsa, aktivnost mozga, a također regulira koncentraciju soli u tijelu, što sprječava nastanak edema;

Kalcij, Ca – važan za rast, zdravlje zuba, utiče na zgrušavanje krvi, osigurava kontrakciju mišića i još mnogo toga;

Željezo, Fe – isporučuje kiseonik u mišiće i druge unutrašnje organe, neophodan je za normalan tok metaboličkih procesa, pomaže imunološkom sistemu da se odupre agresivnom uticaju spoljašnje sredine;

Cink, Zn – obezbeđuje normalan nivo testosterona, štiti od mnogih muških bolesti, podržava funkcionisanje mnogih sistema, uključujući imunološki, nervni, poboljšava metabolizam;

Mangan, Mn – reguliše metabolizam ugljikohidrata i masti, proizvodnju inzulina, proces obnavljanja tkiva (mišićnog, vezivnog), potreban je za brže zacjeljivanje rana;

Tokoferol – to je antioksidans, vitamin E topiv u mastima, podržava funkcioniranje svih tjelesnih sistema, aktivno se bori protiv patoloških promjena povezanih s godinama;

B vitamini-grupe – podržavaju emocionalnu pozadinu osobe, pomažu u borbi protiv stresa i depresije, jačaju imunološki sistem, funkciju crijeva i mišića;

Vitamin K – sprečava razvoj krvarenja, poboljšava zgrušavanje krvi, jača vezivna tkiva, kosti, učestvuje u sintezi proteina;

Vitamin PP – jača krvne sudove, učestvuje u stvaranju mnogih važnih enzima i hormona (insulin, testosteron, kortizol i drugi).

Blagotvorni učinak

Biološki aktivne supstance čiste organ od toksina, regenerišu ćelije i pospješuju bolji protok žuči. Osim koleretskih i pročišćavajućih svojstava, med od maslačka ima i niz drugih blagotvornih učinaka:

  • jača centralni nervni sistem;
  • povećava tonus mišića;
  • povećava apetit;
  • poboljšava probavu;
  • smanjuje kiselost želuca;
  • stimuliše metabolizam;
  • liječi zglobove;
  • obnavlja kožu.

U djetinjstvu je med od maslačka vrlo koristan, jer sadrži bogat vitaminski i mineralni sastav, pomaže u jačanju imunološkog sistema. Uz njegovu pomoć lakše je liječiti prehladu i kašalj.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.