Organska hrana kao termin postaje sve popularnija. U posljednje vrijeme puno čitamo o tome kako ima mnogo više benefita za naše zdravlje, ali također je i skuplja. Međutim, ljudi ipak iskazuju interes za organsku poljoprivredu, a o njenim prednostima možete više pročitati u nastavku članka.
Što je organska hrana?
Organska hrana uzgaja se na prirodan način, bez upotrebe hemijskih đubriva, sintetičkih pesticida i genetskih modifikovanih organizama (poznatijih kao GMO). Ova vrsta hrane sve više dobija na svojoj popularnosti, a ljudi su spremni platiti i veću količinu novca ako će jesti ono što je uzgojeno prirodno.
Ona mora biti bez aditiva i nipošto ne smije biti ozračena. Kada poredimo uzgoj konvecionalne hrane i organske, možemo primijetiti značajne razlike
Organska hrana – koje su njene prednosti?
Organska poljoprivreda bazirana je na prirodnom uzgoju. Dozvoljeno je korištenje samo prirodnih pripravaka, koristi se biomasa, a po potrebi se dodaje kompost. Ovakva hrana sadrži veće nivoe minerala, vitamina i antioksidanata u poređenju sa konvecionalno uzgojenom hranom. Na taj način ljudi u sebe unose više hranjivih tvari i tako poboljšavaju svoje zdravlje.
Osim toga, uzgoj organske hrane pogodan je za očuvanje okoliša. Konvecionalna poljoprivreda koristi sintetičke pesticide i đubriva koji imaju negativno djelovanje na zemlju, vodu i ekosisteme koji se nalaze blizu poljoprivrednih imanja. Organska poljoprivreda smanjuje zagađenje životne sredine, čuva zdravlje tla i biodiverzitet.
Organska hrana – koje su njene mane?
Mana koja svima pada na pamet je cijena. Organska hrana može biti znatno skuplja, zbog čega će ljudi posegnuti za jeftinijom, manje zdravijom hranom. Ovakva cijena je opravdana jer organski uzgoj zahtjeva veće standarde i više radne snage, a sve to povećava troškove proizvodnje. Upravo zbog toga, mnogim je ljudima ograničen pristup organskoj hrani.
Druga mana je otpornost biljaka na bolesti. Prilikom uzgoja ovih biljaka ne koriste se sintetički pesticidi, a samim tim biljke su izložene napadima štetočina i nastanku bolesti. Sve to utječe na prinos i kvalitetu, tako da je organska poljoprivreda sama po sebi velik izazov.
Za kraj
Važno je prepoznati vlastite potrebe i prema tome izabrati koju hranu želimo imati na našem stolu. Ako želimo jesti hranu koja nije prskana pesticidima i time povećati unos hranjivih tvari, izabrat ćemo organsku hranu. Ali isto tako moramo biti svjesni ograničenja, kao i toga da ova hrana nije dostupna svima, bez obzira na svoje prednosti.
0 Comments